Tantárgy a HÖK-ről

2018. aug. 31.

A Hallgatói rendszer ismeretek tárgy célja, hogy a résztvevők jobban megértsék a hallgatói önkormányzati és más hallgatói szervezetek kialakítási szabályait, azok kapcsolódási pontjait az egyetem más szervezeteihez. 

A kurzusok alkalmával a műegyetemi hallgatói mozgalom történeti áttekintésén keresztül jutunk el a mai a hallgatói rendszer és háttérszervezetének bemutatásáig. A tantárgy kitér a hallgatói alrendszer sajátos döntési, finanszírozási mechanizmusaira, valamint ösztönzési módszereire. A tematika lényeges pillére egyrészt a tanulmányi és vizsgaügyek szabályozási – irányítási kérdései, másrészt a hallgatók által fizetendő térítések, továbbá juttatások szabályozási rendszere. Minden egyes témakör tárgyalása során gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be a gyakorlatban leggyakrabban előforduló típusproblémákat. Gyakorló és korábbi egyetemi és hallgatói vezetőket vonunk – lehetőség szerint –  be, akik saját tapasztalataikkal illusztrálják a tananyagot.

A tantárgy teljesítésének feltételei:
Két félévközi zárthelyi dolgozat egyenként legalább 40%-os teljesítése. Az érdemjegy kialakításánál a két zárthelyi 50-50%-os súllyal kerül beszámításra. Önálló vagy csoportos projektfeladatok megoldásával további 25% szerezhető.