Mit okoz a technológia, és mit tehetünk mi?

2019. márc. 04.

Tófalvy Tamással, a Szociológia és Kommunikáció Tanszék docensével, kultúrakutatóval, kommunikációs szakemberrel beszélgettünk.

Egy gyakori szemlélet, a technológiai determinizmus szerint a technológiák határozzák meg a felhasználókat, alakítják az életüket, kultúrájukat, szokásaikat. „Bár sokszor érezhetjük úgy, hogy a technológia befolyásol minket, de valójában a kulturális hagyományok, értékek, személyes preferenciák, igények határozzák meg, hogy egy új technológia milyen hatással járhat” - mondta Tófalvy Tamás. Ha a felbukkanó technológiai lehetőségek miatt megváltozik a fogyasztók viselkedése, az azért lehetséges, mert már eleve voltak olyan igényeik, amelyek kielégítését az új technikák lehetővé teszik.

Tófalvy Tamás magyar online és digitális médiatörténetét kutató projektjét (MODEM) is érintettük a beszélgetés során. Elmondása szerint a hazai online tér ökoszisztémája a kezdetekkor nem tudott önállóan működni, mert megjelentek az online világot irányító amerikai nagyvállalatok – úgynevezett platformok –, amelyek kvázi oligopol helyzetben uralják az internetet. Ezek a szereplők, mint például az Amazon, a Google, a Facebook, a Microsoft és az Apple, úgy alkotnak platformokat, hogy az eszközöktől a tartalomig terjedő értékláncba egyre több helyen lépnek be. Térnyerésükkel függő helyzetbe hozták a magyar és uniós tartalomszolgáltatókat, amelyek életútját pénzügyileg és kulturálisan is befolyásolják.

 „Végsősoron az emberek önuralmán, választásán, műveltségén múlik, hogy mennyire engedik magukat csapdába csalni. Ez pedig nem egy technológiai dolog, és nem is az internet velejárója, hanem a mentális önuralom és kultúra kérdése, melyet az emberek oktatásával lehet a leghatékonyabban az éppen kívánatos mederbe terelni.”



Következő hír

2019. márc. 04.
AUTonóm évforduló
A 2018/2019-es tanévben immár tizedik alkalommal került megrendezésre a RobonAUT verseny a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének gondozásában.