Interjú a Startup Campus BME és a SCIndikátor mentorprogramok nyertesével

2019. máj. 31.

Az Európai Unió 2021-re be fogja tiltani a hagyományos egyszerhasználatos műanyagokat, így a jövő a növényi alapú lebomló műanyagoké. A könnyű lebonthatóság azonban csak megfelelő körülmények között érvényes, melynek technológiája még kiforratlan. Ezt ismerték fel egyetemünk fiatal kutatói, akik szabadidőjükben egy politejsav (PLA) lebontására szolgáló technológiát fejlesztenek.

A bioműanyagok legismertebb alternatívája a PLA, amit leggyakrabban kukoricából állítanak elő. Ennek lebomlása hagyományos körülmények között ─ hulladéklerakó telepeken vagy az óceánjainkban ─ akár ezer évig is eltarthat. „A biopolimerek csak akkor mutatnak különbözőséget a hagyományos műanyagokkal szemben, ha megfelelő nedvességtartalom, hőmérsékletet és pH értéket biztosítunk a lebontáshoz” ─ állítja a másodéves doktorandusz. Ezzel szemben az általuk fejlesztett komposztálási eljárással egy hónap alá csökkenthető az ehhez szükséges idő.

A biotechnológiai vonalat képviselő Madaras-Koncz Erzsébet, pénzügyekért felelős Antal Gábor, és a vegyészmérnöki szemléletet nyújtó Lévay Krisztina alkotta csapat már évek óta gondolkodott cégalapításon. Ez idő alatt olyan piaci rést kerestek, amelyre építve életképes konstrukciót tudnak kidolgozni. Krisztina szerint most jókor vannak jó helyen és jó időben, hiszen a bioműanyagok feldolgozásának technológiájában még jócskán van potenciál.

Ötletülből kiindulva a csapat részt vett a Hiventures tőkebefektető és kockázati tőkealapkezelő vállalat által támogatott Startup Campus BME inkubációs programban, melynek díjazottjaként idén februárban megalakították a PLAntoon Technologies Kft.-t, amihez a Hiventures biztosítja a jogi hátteret és könyvelési feladatok támogatását, az üzleti döntésekben pedig egy mentor segíti a munkájukat.



Következő hír

2019. máj. 31.
Ki viszi át az értelmet? – átvitt értelem, metafora, irónia
Honnan tudjuk, hogy mikor nem szabad szó szerint venni, amit a másik mond? Vagy azt, hogy mikor kell épp a szöges ellentétét érteni a hallottaknak? A témával kapcsolatban a Kognitív Tudományi Tanszéken ...