Kocka, köb, koeb-Kádár-kocka új köntösben

2019. okt. 10.

A Solar Decathlon Europe (SDE) Nemzetközi Innovációs és Házépítő verseny idei állomásának rendezési jogát két éve Szentendre városa és az ÉMI nyerte el, így 2019-ben a mezőnyben lévő tíz csapat az ÉMI telephelyén szállhatott versenybe és építhette fel a fenntartható lakhatásról alkotott vízióját. Interjúmban egyetemünk hallgatóival, Horóczi Flórával (HF) és Fürtön Balázzsal (FB), a koeb BME csapatának alapítóival beszélgettem az elkészült házról, a nehézségekről és a tervekről.

Meséljetek a Solar Decathlonról!

HF: „A Solar Decathon a napenergiával működő szolár házak építésével foglalkozó egyetemi innovációs verseny. A versenyszabályzatnak megfelelően kéthetes építési idő alatt kell egy mintaházat felépíteni, melyek összesen tíz, versenyenként eltérő versenyszámban ─ építészet, lakóház funkcionalitás, innováció, energiamérleg, stb. ─ mérettetnek meg.”

FB: „Az egyetemen a legtöbb tervezési feladat Budapesttel vagy az agglomerációval foglalkozik, míg a leszakadó régiókra jóval kevesebb figyelem jut. Ugyanakkor mindketten vidéken nőttünk fel, így a bőrünkön érezzük a főváros és a vidék közt húzódó fejlettségbeli különbségeket. A vidéken gyakori kockaházakat általában az a társadalmi réteg lakja, amely nem engedheti meg azokat a technológiai innovációkat, amiket a verseny szabályzatához igazodva mindenképpen be kell építeni. A tervezés ebből az alapállásból indult azzal a céllal, hogy ezen az ellentmondásokat feloldó megoldásokat dolgozzunk ki. Olyanokat, melyek az ingatlanvagyont nem helyhez kötött módon képesek gyarapítani. Ebből fejlődött ki a koeb, ami nem más, mint a kockaházak típus jellegű felújítása. Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan lehet a hazai építőiparban olyan, az Ikeához hasonló moduláris építési rendszert kidolgozni, ahol egy katalógusban lapozgatva egy ház egyes elemei összeválogathatók. A verseny során tehát nem egy házat próbáltunk tervezni, hanem egy rendszert, aminek az egyik lehetséges kombinációjából építettük fel a pavilont. Ebből következően számos más variáció is megvalósítható lenne.



Következő hír

2019. okt. 10.
Zsírkréták
Idén nyáron jelenlegi és volt egyetemistáink jutottak a legjobbak közé és törtek a világ élére a RedBull Neymar Jr’s five bajnokságon. A csapat két tagjával, Fábián Gáborral és Kalocsai Károllyal ...