2020-tól emelkednek az ösztöndíjak

2020. márc. 03.

A tavalyi 8%-os emelést követően idén február elsejétől további 30%-kal növekszik a hallgatói normatíva éves összege. Ennek következményeként a szociális, illetve a tanulmányi ösztöndíjak is magasabbak lesznek. Nézzük mennyivel kerül több az egyetemisták zsebébe!

Mi az a hallgatói normatíva?

A hallgatói normatíva egy egyetemeknek járó juttatás, amelyet az állami ösztöndíjas hallgatók után kapnak a felsőoktatási intézmények. Ennek értéke 2007 és 2018 között 119 000 forint volt, majd 2019-től 128 520 forintra emelkedett, idén februártól pedig 166 600 forintot jelent állami ösztöndíjas hallgatónként.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a havonta folyósított tanulmányi ösztöndíj összege nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 5%-ánál. Emellett a szociális ösztöndíjakra fordított keretnek el kell érnie az állami ösztöndíjasok után biztosított összesített hallgatói normatíva legalább 20%-át.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) számításai szerint a szociális ösztöndíjként kifizetett támogatások idén átlagosan 15-25 ezer forint között fognak mozogni. A tanulmányi ösztöndíjak minimális értékét a fentiek alapján egy egyszerű szorzással magunk is kiszámíthatjuk: 8330 forint lesz. Ennél sokkal többet nehéz lenne mondani, hiszen az átlagon felül teljesítő hallgatóknak járó tanulmányi ösztöndíj pontos értéke számos egyéb faktortól is függ; ennek megfelelően intézményenként, sőt karonként is jelentősen változhat. Akárhogy is, egyvalamit bizton állíthatunk: ha ebben a félévben jogosult vagy tanulmányi ösztöndíjra, akkor legalább 8330 forinttal számolhatsz.



Következő hír

2020. márc. 03.
Villanyfényes idén is!
 A Műegyetemi Villanyfényes Bajnokság már több, mint húsz éve nyújt sportolási lehetőséget egyetemünk jelenlegi és volt tanulóinak. A Bogdánfy utcai pályán minden félévben 228 csapat méri össze ...