Légiközlekedési balesetek nyomában: lelőtt polgári repülőgépek

2020. márc. 19.

A januárban az iráni–amerikai viszony elmérgesedését követően lelőtt ukrán utasszállító repülőgép szerencsétlensége 176 életet követelt, de sajnos korántsem ez az első olyan légiközlekedési baleset, amelyben katonai konfliktus miatt ártatlan emberek halnak meg.

A Malév 240-es járata: a mai napig nincs magyarázat

A Magyar Légiközlekedési Vállalat három hajtóműves Tu–154 típusú sugárhajtású utasszállító repülőgépe 1975 szeptember 30-án zuhant a Földközi-tengerbe Bejrút felé tartva. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a gépet a szíriai vagy az izraeli hadsereg katonái lőtték le, mert fegyvert szállított a Közel-Keletre, illetve mert azt feltételezték, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet tagjai utaznak rajta.

A Korean Air 007-es járatának lelövése: navigációs hibák és az oroszok tévedése

A Korean Air Lines Boeing 747-esének utasai 1983 szeptemberében veszítették életüket a Szahalin-szigettől délre, New York-ból Szöul felé tartó útjukon. A tervezett útvonaltól egyre jobban eltért és áthaladt a katonai létesítményekkel sűrűn behálózott Kamcsatka-félsziget légterén, majd a Szahalin-sziget déli része felett szovjet vadászgépek lelőtték.

Az Iran Air 655-ös járatának balesete – Amerika hibája

Az iráni nemzeti légitársaság Bandar Abbasból Dubajba tartó járata 1988. július 3-án szenvedett balesetet, mert a USS Vincennes amerikai hadihajó tévesen iráni harci repülőgépnek érzékelte, és a Perzsa-öböl felett légvédelmi rakétáival lelőtte.

A Malaysia Airlines 17-es járatának katasztrófája: közel 300 halott

2014 nyarán Kelet-Ukrajnában fellángoltak a harcok a szeparatisták és az ukrán kormány között, és a konfliktus több száz ártatlan ember életét követelte: a Malaysia Airlines Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata ugyanis 2014. július 17-én lezuhant az orosz–ukrán határ közelében, a Donecki területen.



Következő hír

2020. márc. 09.
Megjelent a XVIII. évf./ 3. lapszám!
Kedves Olvasók!