Kényszerszünet, távoktatás, hazaküldött kollégisták - a magyar egyetemek reakciói a koronavírus-krízisre

2020. ápr. 14.

A diákok tájékoztatásában élen járt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem: ők már január végén közzétették az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait honlapjaikon. Ez többek között a gyakori és alapos kézmosásra hívja fel a figyelmet, illetve lehetőség szerint az influenza elleni védőoltás beadatására buzdít. Amennyiben a hallgatók és az egyetemi munkatársak fertőzött területekről tértek vissza a közelmúltban, két hét távolmaradás mindkét egyetemnél igazolt távollétnek minősült.

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásokban közel egy hónap szünet következett az intézmények hivatalos oldalain. Február végén jelentek meg az újabb hírek. Az ELTE már a Kínából hazatértek mellett az Észak-Olaszországból érkezők számára is javasolta a tizennégy napos házi karantént. Ekkor már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívását a rendszeres kézmosás fontosságáról, és szükség esetén a kéthetes távolmaradásról. Az ELTE felállította a Járványügyi Operatív Koordináló Testületet (JOKT) hét taggal és egy tanácsadóval, emellett megjelent a rektori-kancellári utasítás, hogy a továbbiakban minden hallgató és munkatárs köteles az elte.hu oldal frissítéseit követni.

Az ezt követő napokban az egyetemek megismételték a járványügyi védekezéssel kapcsolatos összefoglalóikat – pontosítva, kiegészítve – a hivatalos honlapjaikon. A SOTE emellett egy átfogó segédanyag-gyűjteményt is közzétett magyar, angol és német nyelven is. A koronavírus bővebb irodalma mellett a hallgatók, dolgozók olvashatnak alapvető infektológiai ismereteket és köhögési illemtant is. A BME létrehozza koronavírussal kapcsolatos e-mail címét, ahol informálódni lehet a témában, valamint létrejött egy NEPTUN kérvény is, ahol a COVID-19 érintettséget lehet bejelenteni – és ezzel igazolt távollétre való jogosultságot lehet kapni.

A hallgatók tájékoztatását a hazaköltözésről az egyes egyetemek eltérően kommunikálták le. Az esetek többségében a hallgatók a megfelelő hivatalos fórumokon egyből értesültek arról, hogy teljes holmijukkal el kell hagyniuk szobáikat, de például a BME hallgatói erről már csak akkor szereztek tudomást, miután egy kisebb pakkal – gondolva ideiglenesen – hazamentek. Kisebb-nagyobb fennakadásokkal, de az érintett kollégiumok kiürültek a március 16-i héten.



Következő hír

2020. márc. 24.
Már elérhető a XVIII. évf./ 4. lapszám!
Kedves Olvasók!