Csak egyet tehetsz a járvány ellen

2020. ápr. 27.

Általában a tél alatt meggyengült immunrendszerünket a tavaszi megfázás fémjelzi. Sajnos idén nem csak a szokásos nátha ellen kell védekeznünk, lévén, hogy beférkőzött a tavaszi betegségek repertoárjába a COVID-19 vírusa is. Lássuk melyek a létfontosságú elemek immunrendszerünk testidegen anyagok elleni védekezésében, és döntsünk arról, hogy mivel egészítjük ki étrendünket.

A-vitamin: Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet, lerövidítheti a betegségek lefolyását. A szövetek és szervek külső rétegeit pedig egészségesen tartja a mindennapokban.

B3-vitamin: Fontos szerepe van a sejtek méregtelenítésének folyamatában és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben.

C-vitamin: Legismertebb tulajdonságai közé tartoznak a következők: antioxidáns, fokozza az immunrendszer működését és elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Mivel az emberi szervezet nem képes előállítani a C-vitamint, különösen jelentős ennek pótlása. Általánosan elmondható, hogy napjainkban vita övezi a „vitaminok világát”. Elsősorban az évről évre megújuló szintetikus kontra természetes forrásból bevitt anyagok miatt. Emellett egy 100 mg közeli (65 mg-90 mg) napi beviteli mennyiség került megállapításra egy általánosan elfogadott konszenzus alapján.

D3-vitamin: Segít a tipikusan téli, fertőzéses megbetegedések megelőzésében. Ezen család többi tagjával egyetemben szervezetünk nem készen jut hozzá, hanem provitaminok formájában, pontosabban a D3-ra vonatkozóan a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben képződik napfény hatására (UV-B).

E-vitamin: Az A-vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben és erős antioxidáns, azaz a szabad gyököktől (káros reagensek) szabadítja meg szervezetünket.

Azonban immunrendszerünk egészséges működéséhez legnagyobb részt a pihenés, alvás, változatos és egészséges étrend és a testmozgás járul hozzá, ezt ne feledjük!



Következő hír

2020. ápr. 22.
SZEREPELJ A MŰHELY MEGKÉRDEZTÜK ROVATÁBAN!
Kedves Hallgató!