Megmutassam a… ?

2018. okt. 25.

Bélyeggyűjteményemet, szalvétagyűjteményemet, kártyanaptárjaimat, képeslapjaimat… Gondolatok a gyűjtögetésről és annak kulturális, mentális okairól. Goethe mondta: “Boldog a gyűjtőszenvedély-áthatotta ember.” A Biblia szavai pedig, így hangzanak “Ne gyűjtsetek kincseket a földön”. Vannak, akik élmények hajszolásában lelik örömüket és vannak akik a birtoklás fizikai valójában.

Egy gyűjtő a gyűjtemény első elemeit általában fiatal korában szerzi be, ami aztán végigkíséri egy életen át, aztán felnőtt fejjel nehéz döntés sok-sok év kitartását egy mozdulattal a sutba vágni. Az új darabok beszerzése örömet kelt tulajdonosában, endorfint szabadít fel “A gyűjtő jó értelemben vett nagy gyerek – magyarázza Lelekács Georgina pszichológus. Már őseink is lelkesen építettek gyűjteményeket. A sumérokat a könyvek, Arisztotelészt a gyógynövények, Caius Petronius római írót pedig a serlegek iránti szenvedélye hajtotta. Napjaink legtöbb publikus gyűjteményének a helye maguk a múzeumok.

A gyűjtögetés egyénileg beteges formákat is ölthet. A szemetet, hulladékot otthonaikban felhalmozó emberek valójában a tökéletességre törekszenek, amikor attól tartanak, hogy rossz döntést hoznak valaminek a kidobásával, igyekeznek elkerülni a végleges döntést.



Következő hír

2018. okt. 04.
Nem tudhatod ki ajánlotta
Tóth Ákos, az Utazómajom nevű blog alapítója elmesélte nekünk, hogy miért ne higgyünk fenntartások nélkül a mások által ajánlott szállásokban.