Színlátás

2018. okt. 25.

 Alapvetően természetesnek vesszük, hogy látjuk a színeket; meggyőződésünk, hogy mindenki ugyanazt látja, amit mi tapasztalunk. Pedig ez korántsem ilyen magától értetődő és egyszerű. Urbin Ágnessel, a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék munkatársa elmesélte, hogy miként lehetne mégis kézzelfoghatóbbá tenni a színlátást, hogyan járul ehhez hozzá a tanszéken folyó kutatás.

A sok új, eltérő technológia alapján működő monitor és TV rengeteg különböző képet ad, már nem egyértelmű, hogy ki mit is lát pontosan. A kutatásaik célja, hogy minél inkább tudatosuljon az emberekben, milyen különbségek vannak az egyes fényforrások között, milyen eltérő hatásai vannak a különböző napszemüvegeknek, kijelzőknek. A szem adaptációs képessége is a kutatás részét képezi. Ennek keretein belül azt vizsgálják, hogy hogyan tud alkalmazkodni a látásunk különböző világítási környezetben, mi az a határ, amihez még tud alkalmazkodni a szemünk, és mi az, amihez már nem. A színlátás vizsgálata orvostechnikai szempontból nem elhanyagolható: több betegség előjele is lehet, ha korábbiakhoz képest máshogy érzékeljük a színeket.



Következő hír

2018. okt. 25.
Megmutassam a… ?
Bélyeggyűjteményemet, szalvétagyűjteményemet, kártyanaptárjaimat, képeslapjaimat… Gondolatok a gyűjtögetésről és annak kulturális, mentális okairól. Goethe mondta: “Boldog a ...