A jövő közlekedése: elektromobilitás

2018. nov. 19.

A BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék elektromos járművek üzemeltetési lehetőségeit vizsgáló kutatócsoport munkatársával, Csonka Bálinttal beszélgettünk az e-járműhasználat támogatásáról. A kérdést két részről közelítik meg, egyrészt a töltőinfrastruktúra rendszerszintű telepítésének feltérképezésével, másrészt a járművek felhasználását segítő információs szolgálatások kidolgozásával.

Jelenlegi elektromos járművek hatótávját figyelembe véve, a kutatócsoport eredményei alapján az ország teljes területének elektromos autóval történő bejárásához körülbelül hetven töltőállomás szükséges. A nagy városokban más a helyzet, ott olyan helyszíneket keresnek, ahol rendszeresen hosszabb időt töltenek parkolással az autók, mint például a bevásárlóközpontok, vagy a munkahelyek. A megszokott parkolások „tankolással” való kiegészítése időmegtakarítást jelenthet a felhasználók számára. Felhasználói oldalról az intelligens értéknövelt információk szolgáltatása a cél, melyek a jármű kiválasztásában, valamint a járműhasználat során felmerülő döntési helyzetekben biztosítanak támogatást például olyan optimalizációs kérdésekben, hogy hol, mikor és mennyit érdemes tölteni.

A lényeg, hogy a technológiaváltás gördülékeny legyen és az utazók ne érezzék tehernek az elektromos járművek eltérő tulajdonságait a használat során.



Következő hír

2018. okt. 25.
A kompromisszum a legfontosabb
Hét év után augusztus elsején dr. Pipek Jánostól dr. Horváth Miklós vette át a dékáni feladatokat a Természettudományi Karon. Dr. Horváth Miklós – akinek nem ismeretlenek a vezetői feladatok – egy ...