Erdőtüzek, felelőtlen fakitermelés:SOS! veszélyben a Föld!

2019. febr. 17.

Százezreket evakuáltak elővigyázatosságból, és tízezrek maradtak fedél nélkül a tavalyi kaliforniai tüzeket követően. Bár az erdőtüzek gyakoriak ezen a vidéken, a múlt éviek több szempontból is rekord méretűek voltak. Kalifornia átlaghőmérséklete átlagosan 2,8 fokkal haladta meg a normális értékeket.

A tüzek közel kilencven százaléka emberi gondatlanságra vezethetők vissza. A meleg, száraz nyári napokon egy pusztító erdőtűz kirobbanásához nem kell több egy nagy sebességgel száguldó vonat kerekei alatt kipattanó szikránál vagy egy ott felejtett tábortűznél. Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) által közölt kutatásból kiderült, hogy az 1984 és 2015 között nyugaton felégett erdők fele megmenekülhetett volna, ha a bolygó nem állna felmelegedés alatt.

Jelenleg a szárazföldek harminc százalékát erdő borítja, ugyanakkor az erdők pusztulása, erdőtüzek és emberi tevékenység következtében évente körülbelül fél Anglia nagyságú erdő tűnik el. Az emberi tevékenység az esőerdők több mint felét felszámolták az értékes faanyag és a szántóföldek iránti óriási keresletből fakadóan, jelenleg csupán a szárazföld hat százalékát borítják esőerdők, melyek jelentősége kulcsfontosságú, mivel ezek felelősek a légköri oxigén negyven százalékának előállításáért.



Következő hír

2019. febr. 17.
A nem éppen angolos angol távozás
A David Cameron által benyújtott, Nagy-Britannia EU tagságát újra tárgyaló csomag 2016-ban meglehetősen előrehaladott stádiumban volt. Az Európai Tanács elnöke, és mind a 27 tagország elfogadta a ...