Egy, kettő, vagy amennyit akartok

2019. márc. 18.

A Kínát egyre jobban fenyegető demográfiai válság nyomására kormányuk már a pár évvel ezelőtt beiktatott kétgyermekes politika eltörlését is fontolgatja. Bár az az előtti, csaknem negyven évig tartó egygyermekes modell alapvető célját elérte, hiszen becslések szerint 400 millió születést akadályozott meg.

Az országot fenyegető túlnépesedéstől tartva Kína kormánya 1970-ben ifjú párok későbbi házasságát, és 2 gyerekes családmodellt kezdett támogatni, de a hatalmas mértékben növekvő populációt nem fékezte meg kellőképpen. A probléma gyors ütemben súlyosbodott, ezért 1980-ban bevezették rengeteget kritizált és gyalázott születésszabályozó programjukat, az egykézést. Már az egykepolitika első éveiben is egy jól érezhető különbség rajzolódott ki a fiú és lány magzatok között, jelenleg 118 újszülött fiúra jut 100 lány.

Jól mutatja ezen túl a helyzet súlyosságát, hogy megszaporodtak az országban a lányrablások és szervezett leánykereskedő hálózatok jöttek létre, melyek gyakran csupán 300-400 amerikai dollár fejében adnak el feleségjelölteket, akiket korábban családjuk mellől ragadtak el.

Napjaink Kínájának korfája középen meglehetősen kiszélesedett, a probléma tehát magától adódik: munkaerőhiány, a nyugdíjrendszer összeomlása, regresszió fenyegeti az országot, ahogy egy hatalmas mértékben csökkentett populációjú generáció éri el azt a kort, ahol az államnak a legtöbb adóbevételt produkálja. Továbbra is fennál a költői kérdés: kifizetődő volt-e ilyen módszerekkel eltorzítani a társadalmat.



Következő hír

2019. márc. 18.
Átugrani a kulturális szakadékot?
A globalizáció összemosta a kultúrákat annyira, hogy a világ egy nagy részén ugyanolyan farmernadrágot hordunk, ugyanazokat a popszámokat hallgatjuk. A kulturális szakadék mégis egyre nagyobb problémát ...