Mi köze a C-vitaminnak a rákkutatáshoz?

2019. márc. 18.

Biotechnológiáról és a C-vitamin meglepő tulajdonságairól beszélgettünk Szarka Andrással, a „Biotechnológia az egészség és az ipar szolgálatában” tématerület vezetőjével.

Egy közleményükben a C-vitamin lehetséges káros hatásait taglalták. Nagy dózis esetén a felesleget fel sem veszi, sőt kiveti magából a szervezet. Ez a túlterhelés hosszú távon vesekövek megjelenéséhez vezethet az arra érzékenyekben. Az igazán érdekes kérdés az, hogy vajon miért igyekszik az emberi test mindenáron korlátozni a C-vitamin szervezetbeli mennyiségét? A válasz: ha túl sok kerül belőle egy sejtbe, akkor oxidatív stressz alakul ki, ami egy bizonyos szint felett a sejt halálához vezet. Itt jön képbe a rákkutatás. Már régóta tudják, hogy a daganatos sejtek állandó oxidatív stresszben élnek. Ennélfogva kellő mértékben növelve ezt a hatást, elérhető egy olyan állapot, amelyben a daganatos sejtek stressz-szintje a küszöbérték fölé kerül, míg az egészségeseké nem.

A C-vitamin elméletben képes lehet ilyen állapotot előidézni. Laboratóriumi sejttenyészeteken már alátámasztották ezt a feltevést, élő szervezetben azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Kisebb sikerek akadnak, de Szarka András szerint a jelenlegi eredmények nem egyértelműek. Viszont hagyományos kemoterápiás szerek mellett számos esetben alkalmazták sikeresen. A C-vitamin ezek mellékhatásait is enyhítheti. Mindazonáltal nemrég arra is fény derült, hogy olykor a mellékhatások mérséklése együtt jár a tumorellenes hatás csökkenésével. Úgy tűnik, hogy ez az anyag még bőven szolgál olyan kérdésekkel, amelyeknek érdemes utánajárni.



Következő hír

2019. márc. 18.
"Itt mindig a Fradi kis Csibéje leszek"
A Ferencvárosi Torna Clubban (FTC) játszó magyar válogatott kézilabdázó, Faluvégi Dorottya (Csibe) a BME GTK harmadéves hallgatója. Sportolói pályafutását a 2018-ban, hazai közönség előtt szerzett ...