Automatizáció: áldás vagy átok?

2019. márc. 31.

Automatizáció: áldás vagy átok?

A PwC multinacionális szolgáltató vállalat tavaly átfogó, 29 ország bevonásával készített elemzést tett közzé az automatizáció hosszú távú potenciális hatásairól.

Automatizáció hatása először az első ipari forradalom idején realizálódott, amikor a korábban tömegeket foglalkoztató mezőgazdaság és kézművesség munkaerőigénye töredékére csökkent. Az emberi munkaerő azonban nem vált feleslegessé, mivel a felpezsdülő gazdaság újabb igényeket generált, így korábban nem létező munkakörök alakultak ki. Új munkakörök a jövőben is feltűnhetnek, kérdés, hogy ez elegendő lesz-e a munkanélkülivé váló rétegek foglalkoztatására.

Szektorok tekintetében a legnagyobb változásra a szállítmányozás és raktározás területén kell számítani, ahol az automatizáció hatására 2030-ra a munkahelyek fele megszűnhet. Emellett az ipari gyártás, az építőipar és az adminisztratív, támogató szféra a leginkább veszélyeztetett. A manuális, rutin műveleteket igénylő gépkezelő, szerelő és irodista munkakörök több mint fele szükségtelenné válhat. Mivel a legkönnyebben helyettesíthető munkakörök nagy részét hagyományosan férfiak végzik, ezért az automatizáció eredményeképpen ők nagyobb valószínűséggel veszíthetik el állásukat.



Következő hír

2019. márc. 31.
Él, mint hal a vízben
Fleit Gábor, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék doktoranduszával beszélgettünk. Kutatómunkája a folyók használhatósága mellett azt vizsgálja, miként tehetők azok az ott lévő ...