Él, mint hal a vízben

2019. márc. 31.

Fleit Gábor, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék doktoranduszával beszélgettünk. Kutatómunkája a folyók használhatósága mellett azt vizsgálja, miként tehetők azok az ott lévő élőlények számára még kedvezőbbé.

A vizek esetében míg korábban azok leghatékonyabb használata volt a kizárólagos szempont, úgy napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a vizes élőhelyek mennyiségi és minőségi vizsgálata is. A Tanszéken több munkatársával Fleit Gábor is ilyen témában kutat, folyami áramlásméréseket végeznek.  A téma aktuális, mivel a Duna magyarországi szakaszának hajózhatósági karbantartása hosszú idő után várhatóan újra megtörténik. Ezt pedig már mindenképpen olyan tervváltozatok kidolgozásával szeretnék segíteni, amik mind a használhatóságot, mind az élővilágot egyaránt kiszolgálják.

Gábor a folyószabályozás témaköre mellett a hajók hullámkeltő hatásának vizsgálatával is foglalkozik. A hajók alakjával, sebességével összefüggésbe hozható hullámzások káros hatással lehetnek a partközeli élővilágra. Ahhoz, hogy az élőlények igényeit a lehető leginkább figyelembe tudják venni, biológusokkal is együtt dolgoznak. A kutatók hosszú évek óta vizsgálják a hazai halállományok előfordulását egyszerű áramlási paraméterek (vízmélység, áramlási sebesség stb.) függvényében, amit aztán a beavatkozások tervezésénél a mérnökök figyelembe tudnak venni.



Következő hír

2019. márc. 31.
A Műegyetemen nyitott az idei OTDK
2019-ben harmincnegyedik alkalommal került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK). Március 21-23 között két szekciót, valamint a megnyitó ünnepséget is a Budapesti Műszaki és ...