Az utolsó pesti doktornéni

2019. márc. 31.

Az Astorián található Babaklinika tulajdonosával, Barta Judittal beszélgettünk.

„Az üzlet itt a Múzeum körúton 62 éve van, ami már kimondva is egy tekintélyre méltó szám, óriási dolog, hogy egy üzlet egy adott helyen ennyi ideig fenn tud maradni. Előtte a Károly körúton, mint Babajavító Szövetkezet működött még a nagymamám idején, ekkor a fővárosban is legalább 5-6 helyen foglalkoztak ezzel. Mára csak én maradtam, a nagyanyai (és testvére) örökségével.”

Megkérdeztük, hogy mik a legkedvesebb emlékei a boltból és a hivatás szépségeiről. -„Nagyon sokszor elhangzik a bűvös kérdés: “hányat kell aludni?” esetleg “megvárhatom?” Ez egy nagyon bizalmas és megható szakma, sok pozitív energiát és szeretetet ad nekem is és a vásárlónak is, hiszen a féltett kincsek újulnak meg a kezeim között. Volt olyan, hogy hétvégére vittem haza magamhoz egy babát, mert így meg tudta oldani apa és anya, hogy “vigasztalják a “tulajdonost” a hétvégén. Nagyon-nagyon régen volt, hogy egy idős bácsi megtalálta a felesége régi porcelán babáját és elhatározta, hogy karácsonyra rendbe hozatja. Mikor meglátta, elsírta magát, annyira meghatotta az eredmény.”

A babázás jövőjéről, így nyilatkozott Judit. -„Ugyan sajnos látom, az eladásokból is, hogy csökken a babázási kedv, nem gondolom, hogy végérvényesen veszélyben lenne a kütyük ellenére sem. Régen az az egy baba volt, mára hatalmassá nőtt a játékválaszték. Pedig a játék ezen formája különösen fontos, megtanít anyukának lenni és gondoskodni. A minap egy babakiállítás-megnyitón mondtam beszédet, mindenki mosolygott. Nem csoda, hiszen a babákkal nem lehet veszekedni, a babákat csak szeretni kell.”



Következő hír

2019. márc. 31.
In memorandum Karl Lagerfeld
Manapság egyre többeket foglalkoztat annak a helyzetnek a problematikája, hogy amikor híres, tehetséges emberekről beszélünk, hol kéne meghúznunk a határt az individuum mint magánszemély és a művész ...