Egyet előre, kettőt hátra – a venezuelai tragédia

2019. márc. 31.

Venezuela kipukkant gazdasági lufijának foszlányai a szemünk láttára oszlanak semmivé, mi okozta a néhány éve még ragyogóan csillogó dél-amerikai kincsesdoboz sárba hullását?

A gazdasági mélyponton tengődő dél-amerikai állam 1999-ben történelmének nagy mérföldkövéhez érkezett, amikor február 2-án vezetését az előző év végi választásokon győztes Hugo Chávez vette át. Chávez gőzerővel kezdte meg országának megerősítését. Az összefoglaló nevén Misiones-nek keresztelt reformok keretében megerősítették az egészségügyi ellátást, elősegítették az emberek élelemhez jutását, ösztöndíjprogramokat, munkahelyi tréningeket indítottak.

2006-ban megindult az elnök politikájának radikalizálódása, a virágzó szocializmus iránt érzett hajthatatlan vágya szélsebesen erősödött. Teljes mértékben a gazdaság középpontjába állítva az olajipart, és számtalan kölcsönt felvéve kezdte meg Venezuela nagyszabású reformjának második felvonását. Megindult az országban lévő vagyontárgyak rohamos államosítása: az energiaellátási, az olajipari, a telekommunikációs szektorok mind érintettek voltak,

Chávez személyesen választott utódja, Nicolás Maduro, Venezuela korábbi alelnöke áprilisban vette át a hatalmat, miközben az ország gazdaságába vetett hit kezdett szertefoszlani. A 2014-es év eljöttével az olajárak 10 éves emelkedés után rohamosan csökkenni kezdtek. Az azóta eltelt években a boltok polcairól lassan elfogyott az áru, gyakoriak az áramszünetek és a gyógyszerhiány

A politikai krízis hátterében eközben soha nem látott méretet öltöttek az utcai összecsapások a kormány rendfenntartó erői, és a venezuelai lakosság között. Alig egy héttel ezelőtt az USA külügyminisztere, Mike Pompeo azt nyilatkozta, hogy nem kizárt a katonai beavatkozás sem. Eközben Guaidó felszólította mindazokat, akik Maduro ellen harcolnak, hogy tartsanak ki, amíg Venezuelát nem sikerül felszabadítani. Hogy végződik majd ez a hatalmas kálvária?



Következő hír

2019. márc. 31.
Az utolsó pesti doktornéni
Az Astorián található Babaklinika tulajdonosával, Barta Judittal beszélgettünk.