Fátyol mögül a világ

2019. ápr. 15.

A nyugati kultúrákban már diadalmaskodó, nők egyenjogúságáért folytatott harc csermelyként kezd beszivárogni az arab országok társadalmaiba, azonban évezredes tradíciók és vallási ultrakonzervativizmus rögös sziklái állják útját.

Viszonylagos egyetértés alakult ki azügyben, hogy a jogegyenlőség nagymértékben függött a törzsi közegtől, a különböző régiók kulturális beágyazódásaitól, egyes források szerint az urbanizációtól, az indusztrializációtól is.

Az Arab-félsziget délkeleti peremén fekvő Omán egy a Thompson Reuters Foundation által 2013-ban készült elemzés alapján az arab világ második legélhetőbb országa a nők számára. Mintaértékű, korszerű társadalmi politikáját egy igencsak haladó szellemiségű uralkodónak, Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi szultánnak köszönheti. A 70-es évek kezdetén egy liberálisabb, főként brit gyarmati értékekkel gazdagodott perspektívájú, az 1900-as évektől külföldön élő ománi közösség kezdett tömegével visszavándorolni az anyaországába a szultán hívására immár a nemek egyenjogúságába vetett hittel. A politika, az oktatás, a munkaerőpiac és a családon belüli jogok nagyszabású szociálreformja övezte az azóta eltelt időszakot.

Szaúd-Arábia az utóbbi években meglehetősen a média kereszttüzébe keveredett a nők vezetésének tilalma és a férfi gondnokság elleni tiltakozás okán. A saría törvényeinek szigorú betartása folytán a férfi gondnokság intézménye még mindig meghatározza a szaúdi nők mindennapjait. Az asszonyoknak jelenleg is kötelező engedélyt kérniük a kijelölt gyámjuktól a házassághoz, a váláshoz, az utazáshoz, az oktatáshoz, a munkavállaláshoz, bankszámla nyitásához, valamint orvosi beavatkozáshoz.

Az említett esetekben tisztán megfigyelhető a tradíciók beágyazottságának mélysége, és az emberek kollektív tudatalattijába beégett értékek, melyek sziklaszilárd akadályként tornyosulnak a nyugati egyenjogúság-eszmék térnyerésének útjában.



Következő hír

2019. ápr. 15.
Ital, mint érték
Az ember már legalább hatezer éve foglalkozik a borkészítés tudományával. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. A mondák szerint a ...