Amikor a kevesebb több

2019. máj. 02.

Forradalmi átalakulás előtt áll a gyógyszeripar. Bár még sokévnyi próbálgatás lehet hátra, a 3D nyomtatás szolgálatba állításával sokkal pontosabb, komplexebb és nem utolsó sorban személyre szabottabb medicinák előállítására nyílik lehetőség. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának és 3D Központjának kutatói, akik részt vesznek az innovációban, azt is eltervezték már, mely betegcsoport számára készítenének először "kézműves" gyógyszert.

A gyógyszergyártás forradalmi változásához még sok tudományos és gazdasági akadályt le kell gyűrni, ám a pécsi kutatók által kidolgozott megoldás már rövidtávon óriási változást hozhatna a klinikákon. A módszer lényege a tabletták szerkezetében rejlik. A 3D nyomtatással készített gyógyszerek belső szerkezete leginkább a méhsejtekre emlékezteti a szemlélőt, ugyanis a különböző hatóanyagokat külön rekeszekbe lehet elhelyezni, ezért azok nem lépnek idő előtt reakcióba egymással. Egy 3D nyomtatott tabletta akár hat hagyományos eljárással készült gyógyszert is kiválthat. A praktikusságon túl más előnyei is lehetnek ezeknek a tablettáknak, ugyanis a hatóanyagok felszívódásának gyorsaságát is szabályozni tudják majd.

Ma sem ritka dolog, hogy egyes szereket egyénileg készítenek el a patikákban a betegek részére. Ennek mintájára az is elképzelhető lehet pár évtizeden belül, hogy miután a páciens beviszi a receptet, helyben kinyomtatják számára a gyógyszerét. 



Következő hír

2019. máj. 02.
Boeing vs. Airbus: 0-1
A tavalyi év októberében a Jáva-tengerbe zuhant a Lionair diszkont légitársaság legújabb Boeing 737 MAX repülőgépe, a felszállást követően csupán 12 perccel. A repülési adatrögzítőjéből kinyert ...