Extrém építészeti feladatok nyomában

2019. máj. 02.

A háborúk és természeti katasztrófák komoly mérnöki kihívásokat hoznak létre a műemléki rekonstrukciós feladatoktól kezdve, egészen a földönfutóvá váló menekültek ellátásáig. Az építészeti szempontból megközelített válságkezeléssel a krízisépítészet foglalkozik, amely köré a Műegyetemen egy egész kutatócsoport alakult. Cikkemben a terület egyik hazai vezéralakjával, és egyben az Ipar és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék tanszékvezetőjével, Vasáros Zsolttal beszélgettem a válsághelyzetek építészetéről.

A krízisépítészet az építészet egyik legextrémebb feladatai közé tartozik, hiszen ide sorolhatók a természeti katasztrófák, földrengések, cunamik, árvizek mellett az ezektől nagyon eltérő, emberek által előidézett háborús helyzetek kapcsán felmerülő építészeti feladatok.

Devecseri gyökereinek köszönhetően Vasáros Zsolt testközelből is átélte a vörösiszap-katasztrófa pusztítását és azóta is az érdeklődésének középpontjában áll a térség. Jelenleg például a Somló hegyen azt vizsgálják, hogy hogyan tudnak fennmaradni a táj egyediségét adó pincesorok, amikor a területet új befektetők veszik birtokba. Emellett Rudabányánál, az Esztramos-hegyen is dolgoznak, ahova kezdetben egy a Rudapithecus Hungaricus paleontológiai lelőhelyét bemutató látogatóközpontot terveztek. Ez azóta egy nyertes pályázatnak köszönhetően meg is épülhetett. A szakember hozzátette: „Mi nem állunk meg a tervezési fázisnál, hanem általában végigvisszük ezeket a projekteket. Arra törekszünk, hogy építés legyen a vége, mert nagyon fontos, hogy a fiatalok már hallgatóként átéljék, hogy a terveik megvalósulnak.”

A közeljövőben várhatóan egy mexikói projektbe is belevágnak, ahol a 2017 őszén pusztító földrengés következtében megsérült kolostorépületek helyreállításán fognak dolgozni. „Mivel itt jóval komplexebb a feladat, ezért ebbe a munkába a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéket is bevonjuk. Egyébként a néhány héttel ezelőtt véget ért egyiptomi terepmunkánkban is részt vett Hegyi Dezső egyetemi docens és tanszékeink hallgatói, kifejezetten statikai elemzések céljából.”



Következő hír

2019. máj. 02.
A szomszéd szemete mindig zöldebb?
A túlfogyasztás ellen az egyik legelterjedtebb alternatíva a zero waste, vagyis a hulladékmentes életmód. A jövő gazdaságában nem keletkezik végleges hulladék, mert a gazdasági folyamatból kilépő ...