Terítéken az oktatók

2019. máj. 18.

Az utóbbi években az OMHV (Oktatói Munka Hallgatói Véleményezése) több megújuláson is keresztülment, erről kérdeztük Bujk Bélát a KTH igazgatóhelyettesét, R. Nagy Tibor Endrét az EHK elnökét, korábbi Oktatási Referenst, valamint Lukáts Gergelyt.

Egészen 1999 óta van hasonló véleményezési forma a BME-n. A 2006/07 tanév első félévétől kezdve a NEPTUN rendszer saját moduljával végezték a felmérést. Majd az új OHV szabályzat 2013 nyarán történt életbe lépésével egyidejűleg be vezették a NEPTUNba integrált UNIPOLL szoftvert, az új kérdőívekkel.

R.N.T.E: 2017-ben kezdtük el felmérni az OHV-val kapcsolatos problémákat, volt hallgatói kérdőíveztetés, megvizsgáltuk az oktatói és az informatikai igényeket, és ezek alapján már láttuk, milyen irányba indulhatunk el, innen vettem át a projektet. Felújítottuk a szabályzatot és az ügyrendet, frissültek a kérdéssorok és az informatikai háttér is, bevezettük a kedvezményes tantárgyfelvételt, majd záróakkordként egy külső auditor bevonásával átfogó minőségbiztosítási átvilágításon esett át a rendszer. A fejlesztések legfeltűnőbb eredménye pedig, hogy a kitöltöttség 60% felett van.

R.N.T.E.: Nagyon sok oktatóban hatalmas a fejlődni akarási szándék, így nagy hasznát veszik az OHV-nak, jellemzően inkább az ad nekik visszajelzést, mint fordítva. Nagy szerepet játszik tantárgy-felülvizsgálatoknál, oktatói vagy közalkalmazotti minősítéseknél, díjak adományozásánál. Ha valaki nagyon rossz eredményt kap, akkor pedig munkáltatóikkal, tanszékvezetőikkel vagy az éppen jogosult személyekkel át tudják beszélni, hogy miért lett olyan amilyen, és a további fejlődési stratégiát együtt tudják kidolgozni.



Következő hír

2019. máj. 02.
Extrém építészeti feladatok nyomában
A háborúk és természeti katasztrófák komoly mérnöki kihívásokat hoznak létre a műemléki rekonstrukciós feladatoktól kezdve, egészen a földönfutóvá váló menekültek ellátásáig. Az ...