A jövő autója még nem repül, de…

2019. máj. 31.

Az EU illetékes intézményei ideiglenes politikai megállapodást kötöttek az általános járműbiztonsági rendelet felülvizsgálatáról. Az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok megvédése érdekében 2022-től új biztonsági technológiákat kell kötelezően alkalmazni az európai járművekben.

Az EU bizottsága 2018 májusában tett javaslatot egyes járműbiztonsági rendszerek kötelezővé tételére, többek közt olyanokra, amelyek csökkentik a tehergépjárművek és az autóbuszok esetében a veszélyes holtteret, netán figyelmeztetik a járművezetőt, ha lankad vagy elkalandozik a figyelme. A korszerű járműbiztonsági elemek segíteni fogják a balesetek számának csökkenését, elősegítik a mobilitás összekapcsoltabbá és automatizáltabbá válását, és világviszonylatban előnyösebb helyzetbe hozzák az európai gépjárműipart a versenyképesség és az innováció területén. Elzbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos elmondta: „Minden évben 25000 ember hal meg közútjainkon. A balesetek túlnyomó többségét emberi hiba okozza. Módunkban áll változtatni ezen, és kötelességünk is így tenni. A kötelezővé tett új fejlett biztonsági elemektől ugyanolyan hatást várhatunk, mint annak idején a biztonsági öv bevezetésétől.

A személygépkocsik, a könnyű haszongépjárművek, a tehergépjárművek és az autóbuszok esetében megjelenik a járművezető figyelmeztetése álmosság és figyelemelterelődés esetén. Szerepet kap az intelligens sebességszabályozás, a tolatásbiztonság növelésére. Bekerül a sávtartássegítés, a fejlett vészfékező rendszer, illetve a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági övek. Új követelményeket fogalmaztak meg a gépjárművezető közvetlen látóterének növelésére és a holtterek megszüntetésére. A Bizottság elképzelései szerint a javasolt intézkedések segítségével 2038-ig több mint 25000 emberélet lesz megmenthető és legalább 140000 súlyos sérülés lesz elkerülhető. 



Következő hír

2019. máj. 31.
Interjú a Startup Campus BME és a SCIndikátor mentorprogramok nyertesével
Az Európai Unió 2021-re be fogja tiltani a hagyományos egyszerhasználatos műanyagokat, így a jövő a növényi alapú lebomló műanyagoké. A könnyű lebonthatóság azonban csak megfelelő körülmények ...