Virágom, virágom

2019. máj. 31.

Egy jó szobanövény, olyan, mint egy designos kiegészítő egy letisztult öltözet mellett. Feldobja a szürke hétköznapokat, legyen szó kollégiumi szobáról, albérletről, otthonról vagy akár irodáról. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit teszünk a cserepünkbe, egy rosszul megválasztott, kényes növény hosszú időre elveheti a kedvünket a nevelgetéstől. Cikkünk a könnyű gondozású növények palettájába nyújt betekintést, ezzel segítve a tavaszi megújulást a környezetünkben is.

Sötétebb terekbe ideális lakó az alkozália, más néven ördöglevél, a kukoricalevél, a kúszó filodendron, a rákvirág, a zámia, a páfrány és a vitorlavirág. Míg az előbbiek kifejezetten zöldek, addig az utóbbi még virágával is megörvendezteti gondozóját. A filodendronnal a rákvirággal egyetemben légtisztító és méregtelenítő tulajdonságú. Utóbbi hatásait még a Nasa is kutatta tanulmányában. A több fénnyel megáldott szerencsések, többféle faj tartásán is elgondolkodhatnak. Ideális lehet a zöldike, a buzogányvirág, az anyósnyelv, a sárkányfa, a flamingóvirág és a fikuszok különböző alfajai. Bármilyen fénykörülményeken megél az (agg)legénypálma, latin nevén Zamioculcas zamiifolia. Ez a típus táplálást nem igényel, öntözni is csak ritkán kell. Új hajtásokkal egész évben megajándékozza tulajdonosát, még szűkebb cserép ellenére is.

Ajándékba adni tarka papucsvirágot és majomkenyérfát érdemes. A feng shui szerint az előbbi örömet és boldogságot sugároz, már csak a szemlélése is jó érzéssel tölti el a megajándékozottat. Ha kifejezetten a tavaszi hangulatot vinnénk magunkkal meglepetésnek, a kankalin jó választás lehet a maga üde színeivel. Fényigényes teremtés, ám a tűző direkt napfényt nem kedveli. Ahogy a jó egyetemista is, inni azért gazdagon szeret!



Következő hír

2019. máj. 31.
Két hét a természetben
A természetben lenni, dolgozni, sportolni számos pozitív hatással bír fizikai és szellemi erőnlétünkre, mégis sokan úgy vélik, hogy a városias életvitelbe kevésbé illeszthetők be a kinti ...