Bajban az albérlők-Szárnyaló piac, mélyrepülő egyetemisták

2019. okt. 10.

Egy kezdő egyetemistára már a legeslegelső órája előtt is embert próbáló feladatok várnak, ezek közül az egyik legnehezebb a lakhatási problémák abszolválása. A legkönnyebb – nem a legjobb! – helyzete természetesen a Budapesten élő, tartózkodási helyüknek otthonukat, közkeletű néven a mamahotelt választó fiataloknak van. Ez esetben ingyenes a lakhatásuk, illetve az étkezéseik nagy hányada, több idejük marad a tanulásra, nem szükséges mosással, takarítással bajlódniuk. Míg a mamahotel kényelmet nyújt a függetlenség árán, a kollégium függetlenséget és alacsony költséget nyújt a kényelem rovására. Bár gólyaként egyszerűbb a bekerülés, ha bent szeretnél maradni, vagy későbbi éveidben jelentkezel, keményen meg kell küzdened a pontjaidért az országos tendencia azt mutatja, hogy átlagosan a kollégiumi férőhelyek terén háromszoros túljelentkezés tapasztalható.

A harmadik lehetőség, az albérlet, amely a pénzedért kényelmet, függetlenséget, szabadságot kínál, illetve ahogy az az utóbbi időben kiderült, csupán kínált. Manapság a legolcsóbb bérlemények – értsd szobák – is ötvenezer forintos áron kelnek el, amik sokszor a kollégiumi zsúfoltsági szintet idézik. Érdemes kiemelni azt a statisztikai különlegességet, hogy míg egy kollégiumi férőhelyet épphogy elnyert diák havi 10, maximum 20 ezer forintot fizet lakhatásáért, az arról éppen lecsúszó társa ennek háromszorosát, ötszörösét törleszti, annak ellenére, hogy szociális helyzetük különbsége nem feltétlenül számottevő.

Bár a szakértők az idei évre lassulást vártak a lakáspiaci árak növekedésében – egyesek mérséklődést is említettek – ez nem következett be, ennek következtében a bérleti díjak is magasan szárnyalnak. Júliusban egy budapesti albérletért átlagosan 160 ezer forintot kértek a tulajdonosok. „Az ingatlanárak érezhető csökkenése valamilyen gazdasági válság bekövetkezése esetén valószínű, de erre utaló jeleket egyelőre nem látunk.” nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.



Következő hír

2019. okt. 10.
Kocka, köb, koeb-Kádár-kocka új köntösben
A Solar Decathlon Europe (SDE) Nemzetközi Innovációs és Házépítő verseny idei állomásának rendezési jogát két éve Szentendre városa és az ÉMI nyerte el, így 2019-ben a mezőnyben lévő tíz csapat ...