Bemutatkozik az új Egyetemi Szociális Bizottság

2019. okt. 10.

A TJSZ változását követően idén nyáron megalakult az Egyetemi Szociális Bizottság. A bizottságról, a szociális pályázatok változásáról és új lehetőségekről Török Lilit, az ESZB elnökét kérdeztem. Lili 2016 őszétől Építészmérnöki Kar szociális, tavaly júniustól az EHK szociális juttatási referenseként támogatta a hallgatókat.

Mi volt a fő irányvonala a bizottság megalakulásának?

„Eddig is minden karnak volt egy szociális delegáltja, akikkel közösen láttunk el minden szociális feladatkört az egyetemen. Ez a csapat egészül ki Gabrai Ádámmal mint kancellária delegált, és Dr. Tevesz Gáborral mint rektori delegált. A létrejött 11 fős Bizottság már olyan hatáskörrel rendelkezik, mellyel egységesíteni tudjuk a szociális pályázatok rendszerét a hatékony és hallgatóközpontú működés érdekében. A mostani változtatássokkal jobban lettek definiálva a szintek, hogy mikor kinek kell döntenie és milyen módon.”

„Legfőbb tevékenységünk pályázatok elbírálása, ösztöndíjak osztása. Rendszeres szociális ösztöndíj, alaptámogatás, rendkívüli szociális ösztöndíj, és amit kevésbé ismernek, az a szakmai gyakorlati ösztöndíj elbírálása, amely szintén szociálisösztöndíj-pályázatként működik. Feltétele, hogy a hallgató pályázzon rendszeres szociális ösztöndíjra, illetve, hogy a szakmai gyakorlata és a lakóhelye között legalább 10km legyen. Ez egy kisebb költségkompenzálás a gyakorlatot teljesítő hallgatóknak. Ennek a pályázatnak további kritériuma, hogy a hallgató ne legyen kollégista.”

Az önköltséges hallgatóknak is tudtok segítséget nyújtani? Van lehetőségük támogatás igénylésére?

„Igen, szintén feladatunk költségtérítési átsorolások, ill. a költségcsökkentési kérvény szociális pontjainak vizsgálata. Ez a támogatási forma korábban kari hatáskörbe volt rendelve, így a szociális részét is ők állapították meg. Az egységesítést követően jobban lettek definiálva a szintek, így átláthatóbbá válik a hallgatók számára.”



Következő hír

2019. okt. 10.
A prioritás a hallgatói érdekérvényesítésé
Az Egyetemi Hallgatói Képviselet féléves feladatairól, egyetemi helyzetéről beszélgettünk Barabás Zoltán és Suhajda Richárd alelnökökkel.