Érdemes résen lennie az állami ösztöndíjasoknak

2019. okt. 10.

2020-tól megváltozik a felsőoktatási törvény, és bizony az állami ösztöndíjas finanszírozási forma szabályai sem maradnak érintetlenül. Érdemes tájékozódni, hogy mire kell odafigyelnie annak, aki nem szereti a meglepetéseket.

Az átsorolási döntést minden tanévben egyszer, július 31-ig hozzák meg a felsőoktatási intézmények. Ekkor azon állami ösztöndíjas hallgatók, akik nem teljesítettek elegendő kreditet, vagy nem értek el megfelelő tanulmányi átlagot, elvesztik tandíjmentességüket. A felszabadult állami ösztöndíjas helyek átsorolási kérelem benyújtásával pályázhatók meg. A kreditszám-követelmény 36 kredit megszerzése az előző két aktív félév során. A teljesítendő tanulmányi átlag képzési területenként változó, értéke 2,75 és 3,00 között mozog.

No, és mi történik, ha valaki félbehagyja az egyetemet? Ha a második (osztatlan képzés esetében harmadik) félév megkezdése előtt dönt úgy az illető, hogy nem kívánja folytatni a tanulmányait, akkor semmi. Máskülönben ekkor is munkaviszony-fenntartási kötelezettség zúdul a volt diák nyakába. Ilyenkor két éven belül munkát kell találnia idehaza. A szokásos (1 félév = 150 munkanap) átszámítás alapján kapható meg a teljesítendő munkanapok száma. Felmentést kérelmezhet, aki másik képzésen létesít hallgatói jogviszonyt. Ebben az esetben az új képzés idejére felfüggesztik a kötelezettségét.

 



Következő hír

2019. máj. 31.
A jövő autója még nem repül, de…
Az EU illetékes intézményei ideiglenes politikai megállapodást kötöttek az általános járműbiztonsági rendelet felülvizsgálatáról. Az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok megvédése érdekében ...