Tárt kapuk az IT világában

2019. okt. 10.

A Villamosmérnöki és Informatikai karról Jacsó Erik 2018-ban mérnökinformatika alapszakon végzett, jelenleg szoftverfejlesztőként és scrum masterként dolgozik. Cikksorozatunkban a közelmúltban diplomázott műegyetemistákat faggatunk arról, hogy mit vittek magukkal a BME-ről a munka világába.

A Sigma Technology-nál dolgozom egy kicsit unortodox pozícióban, mert egyszerre vagyok szoftverfejlesztő és scrum master. A Sigma egy konzultáns cég, ami azt jelenti, hogy nem egy szoftver a termékük, hanem szolgáltatást adnak: a csapatokat bízhatják meg az ügyfelek. Itt kezdtem 2018 márciusában fejlesztőként.”

„A BSc közben kezdtem el hirdetésekre jelentkezni – a Glassdoor-on nézelődtem, és leadtam a jelentkezésemet több helyre is. Elég könnyű volt munkahelyet találni, mert mindenhol igent mondtak a jelentkezésemre, pedig semmi tapasztalatom nem volt. Így az effektív munkakeresésem nagyjából egy hónap volt.”

Mennyire tudod kamatoztatni a munkádban az egyetemen tanultakat?

„Eleinte úgy tűnt, hogy nem sok hasznát veszem, mert van, amire tényleg semmi szükség az egyetemi anyagból. De most már úgy érzem, hogy gyorsan veszem fel a tudást, és sok mindenhez van olyan háttérismeretem, amit például egy bootcamp-ben nem adnak át. „

Mit tanácsolnál a diploma előtt álló hallgatóknak?

„Nagyon értékeljék az algoritmuselméletet, az adatbázisokat és a számelméletet. Egyrészt, mert hasznos a munkában, még ha nem is explicit, másrészt, főleg junior pozíciókban ebből lehet készülni az interjúkra.. Ezen kívül azt mondanám, hogy kezdjenek el dolgozni a tanulás mellett. Még azt mondanám, hogy éljenek szociális életet, ha tudnak.”

A VIK számokban

A szak megkezdése után átlagosan hány félév az abszolutórium megszerzése

BSc

8,76 félév

MSc

5,20 félév

A végzett férfiak és nők megoszlása

91,4% és 8,6%

A szakmai gyakorlat után a gyakorlat helyén alkalmazták

63,1%

A végzettség megszerzése előtt szakmai munkát vállalók

76 %

A végzettség megszerzése után nem volt munkanélküli

89,3%

Átlagos havi nettó fizetés

332,96 ezer Ft

Ha újra felvételiznének is a BME-t választanák

84%

Forrás: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem frissdiplomásainak elhelyezkedési esélyei (2017)



Következő hír

2019. okt. 10.
Bemutatkozik az új Egyetemi Szociális Bizottság
A TJSZ változását követően idén nyáron megalakult az Egyetemi Szociális Bizottság. A bizottságról, a szociális pályázatok változásáról és új lehetőségekről Török Lilit, az ESZB elnökét ...