Küszöbön a globális munkaerőpiac átalakulása

2019. okt. 27.

Napjainkban a technológiai áttörések elmozdítják az emberek által végzett feladatok és az automatizált lépések arányát. A Világgazdasági Fórum (Word Economic Forum, WEF) a munkahelyek jövőjéről szóló jelentését (The Future of Jobs Report) azzal a céllal készítette, hogy az egyes iparági vezetők álláspontjának körvonalazásával felvázolja a munkaerőpiac átalakulásának lehetséges irányait.

A változás fő mozgatórugója a negyedik ipari forradalom adta technológiai lehetőségek: a nagy sebeségű mobilinternet, a mesterséges intelligencia, az adatelemző módszerek széleskörű elterjedése, valamint a felhő alapú technológiák. A felmérés előrejelzése szerint a tizenkét vizsgált iparágban bizonyos feladatok elvégzéséhez szükséges emberi és gépi munkaórák aránya 71/21-ről 58/42-re módosulhat. Különösen az érvelés, döntéshozás, adminisztráció területein lesz jelentős ez az eltolódás, míg az emberi intuíciót igénylő kommunikációs, fejlesztési, vezetési feladatok területén is nagyobb arányú automatizáció lesz jellemző.

A becslések alapján az emberek és gépek által végzett feladatok átcsoportosítása 75 millió munkahelyet érinthet. Ugyanakkor az automatizáció várhatóan eddig ismeretlen munkaköröket fog életre hívni, melynek köszönhetően 133 millió új, a megváltozott munkamegosztáshoz jobban igazodó szerepkör alakulhat.

Az elkövetkező időszakban egyre növekvő igény támad majd olyan munkaerő iránt, mint az adatelemzéssel, szoftverfejlesztéssel, internetes kereskedelemmel foglalkozó munkavállalók, illetve közösségi médiára specializálódott szakemberek. Elemző és kritikus gondolkodás, hatékony aktív tanulási stratégiák, kreativitás és meggyőzőképesség. Többek között ezek az elkövetkező évek legfontosabb kompetenciái, míg a kézügyesség, a precizitás, a kitartás, az előadói készségek, vagy az erőforrásgazdálkodás egyre kisebb hangsúlyt kapnak munkahelyi környezetben.



Következő hír

2019. okt. 27.
Újítás a Neptunban – bankkártyával is fizethetünk
Hosszú évek óta több hallgatói kérés érkezett az Egyetemi Hallgatói Képviselethez (EHK) arról, hogy gyűjtőszámlás utalás helyett, legyen lehetőség bankkártyás fizetésre a Neptun rendszerében. Az ...