A volán fogságában

2019. nov. 04.

Minden volán mögé ülő tanuló kifejezetten alárendelt szerepet vesz fel már az oktatás kezdetén, egy viszonylag zárt, izolált térbe csöppen, melyben egyedül marad a fölé rendelt oktatóval, akinek akárhogyan is nézzük, kiszolgáltatott. A hatalom demonstrációjának megnyilvánulása  történhet adekvát, szofisztikált módon, anélkül, hogy a másik ember zaklatás áldozatának érezze magát.

„Egy idő után elkezdett bámulni – nyáron kezdtem a jogsit szóval nem sokszor volt rajtam hosszú ruha  – és megjegyzéseket tenni, például ebben a felsőben milyen jó a mellem, meg hú de jó vagy, biztos anyukád is ilyen jól néz ki, megnézném őt is szívesen.” – idézte fel a vele történteket Viki, aki 18 évesen kezdett tanulni, bár fizikailag nem értek hozzá, az órák előtt mindig szorongott, borzasztóan érezte magát. Sokan, ha nem ér hozzá az elkövető az áldozathoz elbagatellizálják az esetet, a verbális zaklatás hasonlóan káros hatású.

A következő történetet Andi mesélte, aki 21 évesen kezdett autósiskolába járni. „A negyedik vezetés órán tett olyan megjegyzéseket, amik miatt ráeszméltem, hogy a korábbi beszólásai sem voltak ártatlanok. A sértő, vagy inkább kellemetlen és illetlen szavak egy monológgá álltak össze. Azzal kezdte, hogy velem fog álmodni, és megjegyzéseket tett a ruháimra, hogy milyen csinos voltam múltkor is, meg most is. Én erre egyáltalán nem tudtam felelni. „A történtek sokkolták a lányt. Jelentette az oktatót a szolgáltatást nyújtó autósiskolánál, akik csak annyit mondtak, ne hagyja annyiban, de ők nem tudnak segíteni. Elment a rendőrségre, akik verbális zaklatás ügyében nem tudtak eljárást indítani.

A harmadik áldozat, akivel beszéltem Kata, aki még felnőtté válása előtt, tizenhét évesen tanult vezetni. A 60-65 év körüli, férfi oktatója először megjegyzéseket tett neki kinézetével kapcsolatban, hogy a barátja milyen szerencsés, hogy ilyen lánnyal van, majd nem konkrétan rákérdezve, de megérdeklődte, hogy szexuálisan aktív-e már. Ezt még combfogdosás, és további illetlen megjegyzések követték.

Ha Te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot! Szexuális erőszak esetén hívható a NaNE segélyvonala is a 06-80-505-101 telefonszámon.



Következő hír

2019. nov. 04.
Új projekten dolgozik a BME Motorsport csapata 
Egy év telt el a BME Motorsport indulása óta – de már három nemzetközi versenyen jártak. Második helyezettek lettek a Techtogether versenyén, két cég különdíját nyerték el, közel hatvan ...