BME, Budapest, Bamaco! - Rally a campus falain túl

2020. jan. 12.

Sok kisfiú gyerekkori álma a Forma 1 és Dakar Rally nyomán, hogy ők is a veszélyes ismeretlenen átszáguldó autóversenyzők lesznek.. Mohácsi Bálint és Petrovszki Gergő, egyetemünk egykori hallgatói elrajtolnak 2020. január 31-én Budapestről, hogy február 16-án reményeik szerint sikeresen érkezzenek meg Sierra Leonéba a Budapest-Bamaco Rally keretein belül.

„Régóta nyomon követtük ezt az eseményt egymástól függetlenül, és miután egy beszélgetésben erre fény derült, úgy döntöttünk, hogy most minden adott a nevezéshez. A rally leginkább egy flúgos futamra hasonlít. Egy útban ötvöződik a festői táj és a küzdelem az elemekkel és a gépezettel. Itt nem lehet a digitális világ eszközeire támaszkodni, hanem mindenkinek magának kell a helyszínen megoldani a felmerülő gondokat, vagy eljutni a legközelebbi segítségért. Egy autós karaván szaggat végig Afrika nem elhanyagolhatóan kicsiny részén, és ez a kép elég volt, hogy azt mondjuk: csináljuk!”

„Ennek a versenynek a lényege, hogy eljussunk a végéig és élvezzük az utat. Az autónk egy Iveco Daily áruszállító. A széria állapothoz képest minél több mindent próbálunk mérni, szenzorozni, hogy mindig tisztában legyünk az autó állapotával. Folyamatosan növeljük benne a komfortot, de valószínűleg, ha a kényelemet maximalizálnánk, az elvenné az utazás varázsát. A verseny során minden reggel tartanak eligazítást az adott nappal kapcsolatban, illetve egy orvosi csapat is kíséri a karavánt. Az útvonalat már nyáron letesztelték előttünk, így a napvégi táborok biztosítottak. Ám, ha valamilyen okból kifolyólag (lerobban a kocsi, eltévedünk, felborulunk) lemaradunk, nem fog senki visszafordulni értünk.”

„Télen kezdődik a túra Európában, majd Afrikába átérve egy hosszabb sivatagos szakasz jön (Szahara). Innen szépen lassan zöldül ki a táj az egyenlítő felé közeledve, hogy végül gyakorlatilag nyári időjárásban érkezzünk el Sierra Leonéba, hogy a szokásokról és kultúrákról ne is beszéljünk. Ez így elmondás alapján is fantasztikus!”



Következő hír

2020. jan. 12.
Élet a VIK után
Milyen élmény informatikusként kilépni az egyetemről, és belépni a munka világába? Mennyire lehet felkészülni erre a váltásra az egyetemi évek alatt? A témáról Horváth Zsolttal beszélgettünk, aki ...