Vas-szén állapotábrától a karrierig

2020. márc. 19.

A gépészmérnökként végzett Csik Tamás több, végzettségéhez nem feltétlenül kapcsolódó területen is kipróbálta már magát. Most azonban együtt állnak a csillagok, és végre szakirányának megfelelő helyen talált állást.

"Anyagtechnológia szakirányos gépészmérnökként végeztem a BME-n. Ezen belül a diplomatéma választásakor a fémek irányába terelődtem. Nyaranta mindig dolgoztam, illetve a már az egyetem mellett is vállaltam munkát. Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok mindenbe belekóstolhattam: a gyakorlatom során részt vettem AT hegesztésen, ultrahangos sínvizsgálaton, épületgépészeti felmérésekkel, majd ezek 3D modellezésével is foglalkoztam. Utolsó BSc-s félévemben minőségirányítási dokumentációval és fogászati implantátumok modellezésével foglalkoztam."

"Anyagvizsgáló mérnökként dolgozom, és feladatom elsődlegesen metallográfia, magyarán mikro- és makroszkópiai vizsgálatokat végzek a különböző cégek által beküldött fémmintákon. Ellenőrzöm, hogy azok megfelelő technológiával és megfelelő minőségben készültek-e, vagy ha egy hibás darab érkezik, akkor meg kell mondanom, hogy valóban anyaghibára vezethető-e vissza a károsodás, és ha igen, meg kell állapítanom a pontos okot, aztán pedig dokumentálom a vizsgálati eredményeket."

"A kollégiumi közösségi élet meghatározó volt számomra. Gépészként ugyan nem a Kármánban, hanem a Vásárhelyiben töltöttem a féléveimet, de ez csak az előnyömre vált: ismeretségi köröm sok építőssel is bővült. Több körhöz tartozni sok mindent ad az embernek: kihozni a legtöbbet 24 órából, szociális készségek fejlesztése, kapcsolatépítés. Munkakeresés során mindig hasznos a vélemény- és tapasztalatcsere, és a későbbiekben az is lehet, hogy az egyetemi ismerősökből munkatársak lesznek."

"Utólag visszagondolva azt sajnálom, hogy a BME Gépész Szakkollégium által nyújtott lehetőségeket nem használtam ki. Kezdetben a Hegesztési Szakosztály munkája tetszett meg, azonban a foglalkozások látogatását hamar elhanyagoltam, amit utólag már bánok. A későbbiekben nagy hasznát vettem volna, hogyha jobban elmélyülök ebben a dologban – akár technikai ismeretekről, akár szakmai kérdésekről legyen szó. "



Következő hír

2020. márc. 19.
A magyar ingatlanpiac helyzete a 2008-as világválság tükrében
Az utóbbi években a magyar építőipar és ingatlanpiac eddig páratlan növekedését figyelhettük meg, amelyet fogyasztói oldalon főként a bérleti díjak és a lakásárak extrém mértékű fokozódása ...