Hírek

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet állásfoglalása 

2016. dec. 08.

Az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága 2016. december 5-én kezdeményezte, hogy a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara 2017. augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

A hivatalos indoklás szerint „a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább, az egyetem pedig a fenntartó kérése ellenére, az Egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet.”

Ezt megelőzően a GTK Kari Tanácsának 20 tagja – köztük a hallgatói képviselők is – kezdeményezte a fenntartónál BME-ből való kiválást, és az ELTE-be való beolvadást. Ez a lépés, és az ezt követő hétvégi nyilatkozatváltások voltak azok az utolsó mozzanatai a már több, mint két hónapja zajló elszomorító folyamatnak, amely előidézte a fenntartói kezdeményezést.

Példátlan, és felfoghatatlan, hogy intézményünk idáig jutott.

Sajnálatunkat szeretnénk kifejezni, hogy az Egyetem vezetése nem tudta a GTK problémáit az elmúlt időszakban megfelelően kezelni, ezekre megoldást találni. Az egyetemi vezetés ennek az ügynek a kezelésében kudarcot vallott.

Az ország egyik legjobb egyetemén a problémakör megoldható lett volna megfelelően konstruktív vezetői hozzáállással, a problémák tárgyilagos és tényszerű feltárásával. A mindkét fél által kiadott hangulatkeltő nyilatkozatok helyett pedig a tárgyaló asztalnál kellett volna a véleményeket ütköztetni.

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet rendkívüli csalódottsággal áll a történtek előtt, a hallgatói közéletet megosztják az elmúlt időszak eseményei, félelem, düh és csalódottság egyvelege érezhető. Fontos azonban, hogy ez még csak egy kezdeményezés, a fenntartói döntés csak egy tárgyalási folyamat végén születik meg.

Ebben a most következő időszakban az Egyetem és a Kar vezetésének is arra kell törekednie, hogy megteremtsen egy megfelelő légkört a GTK további BME-n belüli működéséhez, és ezt megfelelően kommunikálja az egyeztetések során. Ehhez az Egyetemi Hallgatói Képviselet támogatásáról biztosítja a feleket, hiszen számunkra továbbra is elsődleges az Egyetem egységének megőrzése.

Kedves Hallgatók, a véleményetek fontos, akár sorsdöntő is lehet az ügy kimenetelét tekintve. Ezért dolgozunk azon, hogy megfelelő, széleskörű tájékoztatást követően véleményeteket kinyilváníthassátok. 

Egyetemi Hallgatói Képviselet