Hírek

Tájékoztató a 2021/2022. tanév őszi félév kezdetével kapcsolatban

2021. okt. 12.

Kedves Hallgatók!

 

Az Egyetemi Hallgatói Képviselet a tanulmányi munka szervezésével, valamint kollégiumi elhelyezéssel összefüggő fontosabb tudnivalókról, a 2021. augusztus 16-án kiadott egyetemi tájékoztatóval kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja.
A hír folyamatosan frissül.

 

2021. augusztus 18.

 

A tegnapi nap során kaptunk visszajelzést, miszerint a NEK számára biztosítandó férőhelyek száma 1650-re csökkent.

 

Az Egyetem vezetésével történő kommunikáció elkezdődött, bízunk benne, hogy a továbbiakban az érintett időszak felvételi eljárása a HÖK-kel közösen, velünk együttműködve kerül kialakításra.

 

2021. augusztus 17.

A mai nap folyamán megbeszélésen vettünk részt 3 másik egyetem HÖK, valamint a HÖOK elnökének társaságában az Innovációs és Technológiai Minisztériumban a félév kezdeti kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatban.

 

A megbeszélésen az ITM részéről Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár vett részt, ahol az alábbi kéréseket fogalmaztuk meg:

  • az ideiglenes férőhelyüket elfoglalni nem szándékozó hallgatók szeptember havi kollégiumi díja kerüljön eltörlésre;
  • az érintett hallgatókat semmifajta hátrány ne érje tanulmányaik során, a jelenlét ezen időszak alatt ne legyen ellenőrizve;
  • az elsőféléves hallgatók maradéktalanul kerüljenek elszállásolásra a kollégiumokban;
  • biztosított legyen a kollégiumi férőhely azon hallgatók számára, akik a nyár folyamán kollégiumban laktak, és az őszi félévre is sikeresen pályáztak;
  • azon hallgatói csoportok, akik a veszélyhelyzet ideje alatt kollégiumi lakhatási (rektori) méltányosságban részesülhettek, kerüljenek elhelyezésre;
  • a kormány által az intézménynek fizetett összeget kizárólag kollégiumi fejlesztésre / hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehessen felhasználni.

Ezek alapján jeleztük, hogy a bme.hu honlapon kiadott tájékoztatóban foglalt, a NEK számára biztosítandó 2000 férőhely mellett a fentebbi kategóriákban felsorolt hallgatók számára nem tudunk maradéktalanul férőhelyet biztosítani, ezáltal kérjük a rendezvényre meghatározott férőhelyek csökkentését. A megfogalmazott igényekkel kapcsolatban jelenleg visszajelzésre várunk.

A korábbi tájékoztatónkban jeleztük, hogy felvettük a kapcsolatot az egyetem vezetésével, azonban érdemi választ továbbra sem kaptunk, a tervezett intézkedések, és az ezekről szóló egyetemi tájékoztatások továbbra is a HÖK bevonása nélkül történnek.

 

2021. augusztus 16.

 

Az Egyetem által kiadott Tájékoztató a 2021/2022. tanév őszi félévének rendjéről a HÖK teljes kihagyása, előzetes tájékoztatása nélkül készült, annak tartalma, összeegyeztethetősége a folyamatban lévő kollégiumi felvételi eljárással, valamint a javasolt eljárásrend és annak megvalósíthatósága az EHK-val nem lett egyeztetve. Az egyeztetést a dokumentum nyilvánossá tételét követően megkezdtük, valamint jeleztük, hogy az abban foglaltakkal nem értünk egyet.

 

Jelen helyzetben úgy véljük, hogy a hallgatók és az Egyetem számára az a legfontosabb, hogy bármely, BME-től független rendezvény mellett biztosítva legyen a zavartalan, minőségi jelenléti oktatás, valamint az ehhez szükséges egzisztenciális feltételek, így a hallgatók kollégiumi elhelyezése is. Tekintettel az elmúlt másfél év viszontagságaira, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy visszatérhessünk a megszokott működési keretek közé, legyen szó a tanulmányi munka szervezéséről, vagy az egyetemi döntéselőkészítések során történő egyenrangú párbeszédről.

 

A Tájékoztató megjelenését követően számtalan tisztázatlan kérdés merült fel, amelyeket az EHK megfogalmazott az Egyetem vezetésének. A megfelelő hallgatói szolgáltatás biztosítása érdekében bízunk benne, hogy ezek a kérdések mihamarabb, mindenki számára megnyugtatóan megválaszolásra fognak kerülni. Amint több információval rendelkezünk, tájékoztatunk Titeket.