Hírek

Tájékoztatás a BME Szenátusának 2023.10.30-i üléséről

2023. okt. 31.

Kedves Hallgatók!

A BME Szenátusa a 2023.10.30-i ülés napirendjéhez az ülés napján, a délelőtti órákban érkezett egy kiegészítő javaslat önálló indítványként, amelynek tárgya a következő volt:

“Rektor úr és Kancellár úr beszámolója a modellváltási tárgyalások jelenlegi állásáról, eredményéről, illetve javaslataik a folyamat felgyorsítására”.

A BME SZMR alapján a szenátusi tagok szóbeli előterjesztést tehetnek a Szenátus ülésén, ugyanakkor a Szenátus Ügyrendje megszabja a szenátusi előterjesztések módját. 

Az EHK és KHK elnökök rendkívüli stratégiai bizottsági ülés keretein belül megtárgyalták a napirend módosító indítványt. A Szenátus ülését megelőző Egyetemi Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (EHDK) ülésén a képviselet nem támogatta az előterjesztés napirendre vételét, mivel az előterjesztés:

  • a Szenátusi ülés napján érkezett és arról előzetes tájékoztatás, egyeztetés nem történt;
  • nem teljesítette az előterjesztések formai követelményeit;
  • nem tartalmazott kellően megalapozott indoklást az utólagos napirendre vételhez.

A hallgatói álláspont, hogy az Egyetemet érintő kérdésekben átgondoltan kell eljárni, lehetőséget biztosítva arra, hogy a képviselők kellő megfontoltsággal alakíthassák ki álláspontjaikat - a Szenátus ülésen ezt hangsúlyozta Radácsi Kristóf is, az EHK elnöke.

Az írásbeli előterjesztés címe és határozati javaslata a Szenátus ülésén a szóbeli előterjesztés során módosításra került “Rektor és kancellár beszámolója a fenntartható intézményi működési modell fejlesztésről szóló tárgyalások jelenlegi állásáról, eddigi eredményeiről, továbbá javaslataik a folyamat felgyorsítására” címmel. Az indítványt a Szenátusi ülésen az Egyetemi Hallgatói és Doktorandusz Képviselet nem támogatta. A Szenátus az előterjesztés napirendre vételét 11-16-0 arányban nem támogatta.

A Szenátusi ülés további részében az Egyebek napirendi pontban Dr. Czigány Tibor, a Műegyetem rektora a májusi felhatalmazásnak megfelelően tájékoztatta a Szenátus tagjait a kontrollált működési modell fejlesztés aktualitásairól. Továbbá elmondta, hogy a fenntartható intézményi működési modell fejlesztés kérdése állandó, önálló napirendi pontja lesz az elkövetkező szenátusi üléseknek. 

A Szenátus ülésén Radácsi Kristóf, az EHK elnöke elmondta, hogy a hallgatók nem támogatták a napirendi pont felvételét, mivel - a feljebb említett - ügyrendi szempontból nem tartják megfelelőnek az előterjesztést,  azonban az EHDK támogatja az egyetem gazdasági helyzetéről és a működési modell kérdéseiről való egyeztetések állandó napirendi pontok közé vételét.

Üdvözlettel:

BME Egyetemi Hallgatói Képviselet